Vissza Walkie-talkie

Az egymással való kommunikáció két- vagy több fél között különféle módokon megvalósulhat, még akkor is, ha az érintett személyek fizikailag nem tartózkodnak egymás közelében. A walkie-talkie pont egy ilyen kommunikációt megvalósító eszköz, ahol a kapcsolat folyamatos, még akkor is, ha a hangminőség nincs annyira tiszta, mint egy mobiltelefon esetében.

Az eszközt könnyedén beszerezhetjük egy boltból, ezután pedig csak megfelelően kell beállítanunk, hogy társainkkal beszélgethessünk rajta.

A walkie-talkie parancsok segítségével állítható be, amelyeket a chatbe kell begépelnünk. A /setch parancs segítségével beállíthatjuk a csatornát, valamint a frekvenciát. A /ch1 parancs segítségével pedig már használható is az eszköz, amennyiben korábban ezt beállítottuk.

(A /setch 1 12345 az 1-es csatornán 12345-re állítja a frekvenciát. Tehát a /ch1 paranccsal tudunk ezen a frekvencián beszélni)

Ahogyan azt a kép is mutatja, legfeljebb 5 csatornát tudunk fogni egyszerre, ennek megfelelően a /ch parancs után az [1-5] számok állhatnak. Az, hogy éppen melyik csatornán folyik a kommunikáció részünkről, vagy egy másik fél részéről, mindig megjelenik a chat ablakban.

Az üzenet tehát az 5-ös csatornán érkezett, ahol a frekvencia 912-re van beállítva, mindenki hallani fogja, akinek bármelyik csatornája erre a frekvenciára van állítva.

A gyorsabb kommunikáció érdekében beállítható egy úgynevezett fő csatorna a /setmainch parancs segítségével. Ekkor egy gomb lenyomásával azonnal írhatjuk a chatbe, amit a rádióba szeretnénk üzenni, nincs szükség külön parancsra.

(Alapértelmezetten az ‘Y’ gomb lenyomása szükséges a fő csatornán való üzenetküldéshez)

A rádiózást a közelben lévők is hallhatják (chat ablakban megjelenik külön üzenetként), ekkor egyértelműsítve, hogy rádióban történt az üzenetváltás.

Vannak olyan frekvenciák, amelyek biztonsági okokból védettek, ezekre nem lehetséges csatlakozni, ugyanis olyan szervezetek használják, akik szempontjából a zavartalan működés elengedhetetlen.